8. ročník sochařského symposia Cesta mramoru

Publikováno 16.6.2023

V roce 2023 se po delší pauze uskuteční sochařské symposium. Pozvání na letošní 8. ročník přijali 3 sochaři. Kurt Gebauer, Elisabeth Habermannová a Pavel Charousek (CHARO). Jejich práci budete moci sledovat od začátku do konce pod lávkou prof. Karla Lewita v Dobřichovicích, na levém břehu řeky Berounky.

Pro sochařské symposium Cesta mramoru vzniknou v letošním roce sochy ze tří druhů mramoru. Kurt Gebauer zvolil slivenecký mramor, ze kterého bude tvořit velkoformátovou sochu z několika dílů. Pavel Charousek má záměr vytesat nadživotní hlavu z francouzského mramoru svatá Anna a pro návrh sochy Elisabeth Habermannové, kterou nazvala průzor, je vybrán mramor, v čechách přezdívaný “česká carrara”, bílý mramor z lomu Nehodiv.

Na vzniku těchto rozměrných soch se budou podílet nejen výše zmínění autoři, ale s nimi budou spolupracovat sochaři Žanda Gebauer a Radomír Dvořák, který na symposium realizoval svou sochu Teta a Kazi v roce 2014 a je učitelem a rádcem Elizabeth Habermannové.

Začátek sochařského symposia je 16. července a slavnostní vernisáž hotových děl proběhne 13. srpna 2023 od 14:00.

Se sochaři se budete moci setkat nejen při jejich práci, ale můžete přijít i na společné setkání, při kterém budou jednotliví umělci prezentovat svoji tvorbu a myšlenky. Tento sochařský večer se uskuteční 27. července u sklenky vína v Cafe galerii Bím v Dobřichovicích.