Sochy 8. ročníku

Publikováno 14.8.2023

13. srpna 2023 byly představeny hotové sochy 8. ročníku symposia Cesta mramoru od sochařů Kurta Gebauera, Pavla Charouska a Elisabeth Habermannové

Na vernisáži zahrál kytarista Lukáš Chejn, který si připravil skladbu pro každou z nových soch.

Pavel Charousek odhalil svou sochu Svědka z francouzského mramoru sv. Anna. Socha ve tvaru nadživotní hlavy má vsazeny oči z dalších druhů leštěných mramorů.

Elisabeth Habermannová představila svou Clonu, na které pracovala se svým mentorem Radomířem Dvořákem (ten má na symposiu vytvořil sochu Teta a Kazi v roce 2014). Pracovali do českého mramoru z lomu Nehodiv, jehož blok věnoval majitel firmy Granit Lipnice pan Knedla, který byl vernisáži přítomen. Pozorný divák může nápis Nehodiv najít na jedné z leštěných stran sochy. Na té druhé je kamenická značka EH.

Kurt Gebauer při nedělní vernisáži finalizoval jméno své skládané sochy: Dobřichovka slivenecká von Cikánka de la Barrandien. Jeho socha je totiž ze sliveneckého mramoru, který se těžil nad Radotínem v lomu Cikánka v oblasti Barrandien.

Sochy budou nyní ještě nějakou dobu v Dobřichovicích pod lávkou, kde si je lidé mohou prohlížet a budou zde čekat, než pro ně budou vybudována místa na promenádě Cesta mramoru mezi Dobřichovicemi a Karlíkem.

Sochy

Fotogalerie Vernisáž